Sudi-sudilah klik kat sini

Rabu, April 29, 2009

Mari Belajar

Belajar Matematik

Semalam dapat email dari seorang kawan bertajuk "Beauty of Mathematic", bagus juga antaranya yang pernah aku dengar sebelum ini ialah tentang uniknya angka sembilan "9"

9 x 1 = 9
9 x 2 = 18 -- 1 + 8 = 9
9 x 3 = 27 -- 2 + 7 = 9
9 x 4 = 36 -- 3 + 6 = 9

begitulah seterusnya hasil darab sembilan jika ditambakan 2 angka itu akan menjadi sembilan juga.

Yang di bawah ini aku ambil dari email kawan aku tu.

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888

Sekarang kita cuba darab angka di bawah, tapi angka ini tidak berkaitan dengan angka sembilan la.

5567 x RM2.00 = RM11,134.00
1000 x RM2.50 = RM 2,500.00

RM11,134.00 + RM2,500.00 = RM13,634.00

Pandai!!

Sekarang kita belajar Bahasa pula

Mari kita mengenali perkataan "SULIT". Apakah maksud sulit. Satahu akau sulit adalah sesuatu yang perlu di sembunyikan, tak boleh bagi orang tengok sewenang-wenangnya. Jika kita ada perkara yang sulit kita mesti sebunyikan sebabitulah kita pakai baju. Begitu juga jika sesuatu dokumen itu sulit kita mesti mejaganya supaya ianya tidak terdedah dan dapat di "akses" oleh orang lain.

Mari kita kenali pula perkaan "JAGA". Jika ditambah imbuhan ber maka ia akan menjadi berjaga. Jaga lawanya tidur, betul tak.

Tamatlah sesi pembelajaran kita hari ini. Semoga berjumpa lagi.

3 ulasan:

adanz berkata...

waaaa mcm ada maksud yg disembunyikan disini... yeee apakan daya dah katanya SULIT

LAWAN MANA YANG TAK BETUL berkata...

Antara definasi Sulit ialah benda yang org lain tak leh tengok ..kita leh tengok cth "Alat Sulit.." kuwang..kuwang kuwang..

wan lebor berkata...

ish ish ish