Sudi-sudilah klik kat sini

Selasa, April 21, 2009

Harum Manis
Gerai Mempelam Kampung Hulu Pauh Lebuhraya Changlun Kuala Perlis


Gambar buah pelam tak ada pokok pelam pun jadi lah.

Musim buah mempelam/mangga datang lagi. Kalau diikutkan bermula Mac dan berakhir Julai, tetapi masa sekarang lah tengah jenuh buah mempelam di Perlis yang Indah lagi Permai ini. Terdapat bermacam-macam jenis mempelam yang ada seperti , Cokanan, Harum Manis, Sala, Thong Dam (Emas Hitam), Siku Raja dan tah apa-apa lagi.
Ada yang memang buah tempatan dan ada juga buah yang di import dari Thailand. Susah juga nak bezakan yang mana satu tempatan (local) dan yang mana satu made in Thailand, yang pasti Perlis adalah negeri yang mengeluarkan mempelam harum manis.
Ada yang jual harum manis sampai RM12 sekilo, ada sesetengah tempat boleh dapat RM8 atau RM6 sekilo. Bergantung kepada tempat kita beli. Kalau pi beli kat ladang mungkin dapat harga murah. Kalau datang Perlis pi la beli kat Jabatan Pertanian punya ladang. Lokasi tak jauh dari bandar Kangar lebih kurang 10 KM sahaja. Terletak di jalan ke Sungai Batu Pahat, tak jauh dari Taman Ular dan Lapang Sasar Genting Kabu.
Kat sana juga ada jual pulut mempelam. Kalau yang teringin nak cuba boleh le singgah. Pekena sorang sepinggan pulut dengan mempelam dan jus mempelam. Sekali rasa mesti teringat nak datang lagi. Tapi kalau nak jimat masa balik tu boleh le beli beberapa kilo mempelam dan juga beberapa kilo beras pulut dan balik tanak sendiri.
Cara nak kukus pulut senang saja.
Rendam pulut semalaman bagi dia kembang, ada petua suruh masukkan asam keping semasa rendam bagi menjadikan pulut lebih berkilat. Jangan lupa keluarkan asam keping masa nak kukus.
Panaskan air dalam periuk kukus sampai mendidih dahulu, lepas tu baru masukan beras pulut.
Bila dah masak baru masukan santan dan kacau. Sebelum tu perah santan dulu dapatkan santan pekat, nak elok lagi perah dengan air suam supaya tak cepat basi.
Kalau malas nak kukus tanak pun boleh, caranya sukat santan sama banyak dengan pulut, masak santan tadi sampai mendidih lepas tu masukkan pulut, kacau sampai kering dan tutup tudung periuk dan kecilkan api. Tunggu sampai masak.
Bila dah masak tunggu apa lagi kupas le mempelam dan makanlah sepuas-puas dengan pulut tadi.
Diantara mempelam yang sesuai di makan dengan pulut ni ialah Harum Manis, Thong Dham dan Chokanan. Kalau pelam sala tak berapa kick. Kalau tak ada mempelam durian pun boleh juga.
PERLIS PERMAI LAGI MEMPESONA

Tiada ulasan: