Sudi-sudilah klik kat sini

Jumaat, November 11, 2011

LCCT

Jan 4.57 petang 11/11/11 berada di LCCT menanti jam 7.50 malam penerbangan AK5252 untuk ke Alor Setar. Rabu, Khamis dan Jumaat berada di Klana Resort Seremban, demi tugas. Syukur semua tugas dapat diselesaikan dengan sempurna. Harap tidak berlaku seperti kata pepatah "rumah siap tukul berbunyi". Daftar keluar dari hotel jam 1.00 petang, nasib baik ada Encik Azfar dari Polimas sudi menumpangkan kami hingg ke LCCT. Terima kasih daun keladi. Dia dan Encik Ariffin meneruskan perjalanan mereka dengan kereta ke Jitra. Aku masih lagi di LCCT. Insya Allah dijangka sampai jam 8.50 malam nanti.

Beginilah selalunya perjalanan orang seperti aku, tugas luar yang memerlukan pengorbanan masa dan wang ringgit. Kekadang majikan sediakan tiket kapal terbang, kekadang hanya sekadar teksi atau bas ekspress. Apapun kaedahnya yang penting selamat sampai kedestinasi yang dituju dan selamat balik.

Banyak kerenah dan gelagat manusia yang dapat diperhatikan, ada yang berbangsa Melayu, ada Indonensia, China, Negero dan macam-macam bangsa. Tempat tujuan Antarabangsalah katakan.

Diantara kebijaksanaan CEO Airasia menjadi satu faktor yang direnungkan dalam fikiran. Bagaimanakah terfikir difikran beliau untuk membina sebuah syarikat penerbangan tambang murah yang menjadi pilihan ramai sekarang. Dapat diperhatikan semua bangsa dari semua lapisan golongan menggunakan perkhidmatan yang beliau tawarkan. Ada golongan seperti aku kakitangan kerajaan, ada makcik atau nyonya, ada pakcik dan apek, ada pasangan muda yang mungkin baru kahwin (berbulan madu) ada yang dari seberang (Indon) ada yang dari Sabah dan Sarawak, ada juga "mat salleh dan minah salleh" yang berpakaian selekeh, ntah dah berapa hari tak mandi bau punyalah hapak.

Begitulah pengajaran bidang perniagaan yang dapat dipelajari daripada Airasia ini, apa sahaja pun boleh diperniagakan asal ada ilmu dan keberanian. Berniaga bukan pakai hentam sahaja, mesti perlu mempunyai ilmu dan juga congakan (pengiraan) risiko yang mendatang. Kalau pakai hentam saja tak lama boleh bungkus.

Siapakah yang menentukan ekonomi negara kita, golongan peniaga atau pembeli? cuba kita fikirkan.  Harga gula nak dinaikan, siapa yang berkuasa, pengguna atau peniaga. Kalau pengguna berkuasa tentu harga tak naik, tapi peniaga yang lebih berkuasa, sepatutnya pengguna yang lebih ramai, pengguna lah yang dapat menentukan harga. Fikirkanlah.....

1 ulasan:

alladiin berkata...

itulah buruknya ekonomi kapitalis.. yg kaya, terusan menekan yg di bawah bro..