Sudi-sudilah klik kat sini

Jumaat, Jun 24, 2011

Halatuju

Setakat ini dah ada lebih 27  Politeknik di Malaysia, banyak juga tu, ada negeri yang ada 2 Politeknik, ada yang masih satu sahaja seperti kat Perlis ni. Ada negeri yang ada 3 Politeknik seperti di Terengganu. Ramai dah yang mendapat jasa dari Politeknik ni, contohnya aku sendiri, dahulu adalah seorang bekas pelajar Politeknik Kota Bharu dalam bidang Sijil Penyimpan Kira. Aku berbangga sebagai sorang bekas pelajar Politeknik  yang dapat berkhidmat semula di Politeknik.

Dahulu dan kini banyak berbeza, Politeknik sekarang dah menuju kearah  tahap yang lebih tinggi. Sekarang dah tak ada lagi program sijil, yang ada hanya diploma. Berkemungkinankah satu hari nanti Politeknik akan dinaikan taraf sebagai Universiti?. Dengan bilangan 27 lebih itu bolekah ianya mencapai ke tahap itu, adakah bilangan pelajar-pelajar yang ada di sekolah-sekolah sekarang cukup banyak untuk semua masuk ke Universiti Politeknik?. Banyak lagi Univesiti Swasta dan Awam yang tersedia ada di negara Malaysia ini.

Khabarnya sekolah menengah vokasionalpun sedang dalam proses naik taraf kepada Kolej dan akan menawarkan kursus diploma, dan ianya bukan hanya cadangan lagi memang dah disahkan.

Mungkinkah bilangan Politeknik akan di kecilkan? Kalau dikecilkan apa akan berlaku?, apakah nasib aku? kemanakah aku?... Aduh... satu persoalan yang sendiri tanya dan sendiri tak dapat jawab. Adakah  aku bersedia dengan kemahiran lain yang dapat menyelamatkan diri dari sebarang kemungkinan. Manusia mampu merancang hanya Allah yang menentukan.

Tiada ulasan: