Sudi-sudilah klik kat sini

Ahad, Oktober 10, 2010

Warga Asing

Kemana sahaja kita pergi sekarang ini mesti berjumpa dengan warga asing. Memang negara kita yang berbentuk semenanjung ini dikurniakan oleh Allah satu keistimewaan, sejak dari zaman dahulu kala lagi ianya menjadi tempat rebutan.

Pergi makan dekat kafetaria pekerja dan pelayan warga Kemboja, naik kereta nak pergi kerja berhenti kat lampu isyarat ada motor nombor pendaftaran Thailand disebelah, pi makan kat kedai mamak semua pekerja warga India, pi gunting rambut pun warga India. Naik kapal terbang sampai kat LCCT nak naik bas bau gudang garam, semua pekerja syarikat bas warga Indonesia. Mungkin Pilot yang bawa kapal terbang juga warga negara lain, pramugari mungkin rakyat Malaysia.

Kat Kuala Lumpur naik komuter lagi macam-macam warga asing yang aku jumpa, sampai tak tau nak sebut negara mana. Begitulah bertuahnya negara aku ini. Semoga ianya sentiasa aman dan sentosa.


Tip nak menjimatkan minyak. Jangan panaskan enjin kereta terlalu lama diwaktu pagi. 30 saat cukup. Lama-lama boleh membazikan minyak dan menyebabkan suhu bumi bertambah panas. Hanya satu mitos sahaja mengatakan bahawa memanaskan enjin dalam masa yang lama boleh menjaga enjin kenderaan anda. Semoga bumi kita lebih terpelihara selepas mengamalkan tip ini.


Tiada ulasan: